A filé a francia filet szóból ered, jelentése pedig a hús vagy a hal csont nélküli darabja vagy szelete, míg a filézés az a folyamat, amikor a húst lefejted a csontvázról.
A hal filézése
A halfilézés előkészítéseként a halak pikkelyeit el kell távolítani, majd a hasüreg tartalmát óvatosan le kell választani a húsról. Szükséged lesz egy vágódeszkára és egy alaposan megélezett, hegyes filéző vagy csontozó késre. Fektesd a halat az oldalára, hogy eltávolítsd a fejét, majd ejts egy bemetszést közvetlenül a kopoltyúk mögött, amíg el nem éred a gerincet. A késsél gyakorolj némi nyomást a csont átvágásához, és válaszd le a fejet. A filézéshez a késsel haladj végig a gerinc mentén, közvetlenül a hátúszó felett, egészen a farokig, majd futtasd végig a kést a bordák mentén, hogy a filé leváljon a csontról. Ezután következik a hal irdalása, sózása, majd elkészítése.