A gyümölcsök kandírozása az a viszonylag egyszerű tartósítási folyamat, amikor gyümölcsöket vagy citrusfélék héját cukorszirupba áztatjuk. A friss cseresznye és az ananász is jó választás a kandírozáshoz, amelynek során a gyümölcs víztartalma csökken, míg a cukortartalma megnő. De nem kell megállni a gyümölcsöknél: a kandírozott sárgarépa-szeletek remekül mutathatnak például a répatortán, sőt, ehető virágokkal is nyugodtan próbálkozhatunk, amelyek akár fél évig is elállnak a cukorkezelés után.
A hagyományos eljárás során 1-1 arányú szirupot készítünk vízből és cukorból, majd forrón nyakon öntjük vele a gyümölcsöt, amelynek 1 napig a szirupban kell áznia. Ezután a szirupot leszűrjük, visszapótoljuk az eredeti mennyiségre, majd következik az újraforralás és az újabb 1 napos pihenő. Ezt az eljárást még 4-5 napig ismételgetjük, majd a gyümölcsös, szirupos egyveleget megrottyantjuk, és jöhet egy 3-4 napos érlelődés. Végül a lecsöpögtetett gyümölcsöket meleg helyen, egy rácsra sorjázva szépen megszárítjuk.
Hozzávalók:
Elkészítés: