konyhai műveletek
Szív Teliszív

Gourmet gasztro-szótár

konyhai műveletek

Marinád

Marinád, marinálás

A marinád olyan folyékony páclé, amelyben az ételeket, különösen a húsokat elkészítés előtt beáztatjuk, hogy ízesebbé és omlósabbá tegyük őket. A marinálás nemcsak ízesíti az ételeket, hanem puhábbá is varázsolja őket, mivel segítségükkel megkezdődik a lebontási folyamat. Ezt a hatás a savas összetevőknek, például az ecetnek, a bornak vagy a gyümölcslének, illetve az enzimes hozzávalóknak, mint például a joghurtnak vagy a gyömbérnek köszönhető. Ezek az anyagok ráadásul lehetővé teszik, hogy a hozzáadott fűszerek és a nedvesség beivodjon a húsba, így az a grillezés vagy a sütés során is megőrzi nedvességét, és nem szárad ki olyan gyorsan.

A marinádozott ételek készítése

Fontos, hogy mennyi ideig marináljuk a különböző ételféleségeket, mivel ha túl sokáig maradnak a savas pácban, a fehérjék denaturálódhatnak, így például a csirke, a hal és a tenger gyümölcsei keményebbé válhatnak. A halakat csak rövid ideig, mindössze 15-30 percig kell pácolni, a csirkehús esetében két órára lesz szükség, míg a marha- és sertéshúst hosszabb ideig, akár 6-12 órán át is lehet marinálni.

Egyszerű és gyors marinált borda recept

Összetevők:

  • ⅓ csésze extra szűz olívaolaj
  • ½ csésze barna cukor
  • ⅓ csésze szójaszósz
  • ¼ csésze marha- vagy csirkehúsleves
  • 3 evőkanál almaecet
  • 3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 2 teáskanál Worcestershire szósz
  • 1 evőkanál paprika
  • ½ evőkanál chilipor
  • 1 teáskanál só
  • ½ teáskanál fekete bors
  • ¼ teáskanál cayenne-i bors (opcionális)
  • 1 kg bárányborda

 

  1. Egy közepes méretű keverőtálban keverd össze az olívaolajat, a barna cukrot, a szójaszószt, a húslevest, az ecetet, a darált fokhagymát, a Worcestershire-szószt, a paprikát, a chiliport, a sót, a fekete és a Cayenne-borsot, amíg jól össze nem elegyedik.
  2. Helyezd a bordákat egy laposabb sütőtálba, majd locsold meg őket a páccal úgy, hogy közben megfordítgatod a húst, hogy a marinád teljesen bevonja a bordákat. Fedd le az edényt, és pácold az alapanyagokat 6 órán át a hűtőszekrényben.
  3. Sütés előtt hagyd a bordákat 30 percig a munkalapon pihenni, hogy szobahőmérsékletűvé váljanak. A marinált húst elkészítheted grillen, air fryerben vagy egyszerűen a sütőben is.

Szponzoraink

Balra nyil Jobbra nyil