konyhai műveletek
Szív Teliszív

Gourmet gasztro-szótár

konyhai műveletek

Staubolás

A staubolás egy sűrítési eljárás, ami lisztszórást jelent, és akkor alkalmazzuk, amikor az alapanyagokat kevés zsiradékban és folyadékban pároljuk és pirítjuk, például főzelékek és zöldséglevesek esetében. Staubolás esetén a vizet elpárologtatjuk az ételről, majd a lisztet a maradék zsiradékra szórjuk, kicsit megpirítjuk, azután némi hideg folyadékkal, ami lehet tej, alaplé vagy víz, simára kevergetjük, és lassú tűzön néhány percig rotyogtatjuk. A lisztszórás kiválthatja a rántást, de ennél a módszernél is éppúgy vigyázni kell az arányokra és a megfelelő mennyiségre, valamint a csomósodás elkerülésére.

Szponzoraink

Balra nyil Jobbra nyil