Gourmet Akadémia
a Samsung támogatásával

Május 27. péntek

picture

15:30

KULTÚRÁK ÉS TEXTÚRÁK TALÁLKOZÁSA – STEINER KRISTÓF ÉS NIMROD DAGAN VEGÁN WORKSHOPJA

Üdv a serpenyőben, amelyben szinte minden helyettesíthető mindennel! Kristóf és Nimi, a Határtalan házikonyha című kötet szerzői és a Nim & Kristóf’s Kitchen in Greece YouTube-sorozat alkotói színes-ízes utazásra invitálnak, amelyen a Közel-Kelet „lecsója”, a saksuka és a Távol-Kelet klasszikusa, az alu gobi egyesülnek egy varázsedényben. Az alapanyagok, fűszerek kiporciózva várják majd a résztvevőket, sercen a fokhagyma, illan a gőz, bugyborékol a szósz, és sebtiben el is készül az étel, amelyet hazatérve ezerféleképpen variálhat a bátor gasztrokalandor. A részvétel előzetes online regisztrációhoz kötött.

/hu/cache/media/2022/05/akademia_0000_vamos-juci.jpg

17:00

BABKA ÉS FLÓDNI NEMESVÖLGYI ATTILÁVAL ÉS VÁMOS JUCIVAL

Ahogy a címe alapján sejteni lehet, a műsor témája két népszerű zsidó péksütemény: a klasszikus flódni és a közelmúltban világhódító útjára indult, itthon is népszerű csokis kalács, a babka. Attila (Babka Deli) megosztja a tökéletes receptet és technológiát, lesz hajtogatás és szirupozás, és persze a friss kalács kóstolása sem marad majd el, nem is beszélve Juci (A Flódnis) méltán híres flódnijáról!

/hu/cache/media/2022/05/akademia_0010_farkas_ricsi_press.jpg

18:00

ŐRSÉGI KONYHA FARKAS RICHÁRDDAL (PAJTA)

A népszerű fiatal szakember, a legjobb vidékiek között számon tartott Pajta étterem séfje mesél az őrségi konyha klasszikus ízeiről, és szó esik majd a gyűjtögetésről, a szezonalitás fontosságáról, a farm to table koncepcióról is. Közben a keze is jár majd, és elkészül az étterem egyik ikonikus fogása (szarvas, zeller, fenyő, vargánya), amelyet meg is kóstolhat majd a nagyérdemű.

/hu/cache/media/2022/05/akademia_0008_kopp_nyleviprofil_press.jpg

19:00

MIT KÍNÁL MA AZ ORSZÁG ELSŐ MICHELIN-CSILLAGOS ÉTTERME?

A Ráday utcai Costes 2010-ben gasztrotörténelmet írt, amikor megszerezte Magyarország, sőt Kelet-Közép-Európa első Michelin-csillagát. Azóta sok idő eltelt, és nemrég a csillagot azóta is őrző étterem is megújult. Koppány Levente, a S. Pellegrino Young Chef Awards regionális győztese, az étterem szemtelenül fiatal konyhafőnöke mesél majd az újításokról és saját horgászszenvedélyéről, miközben elkészíti a Costes egyik halételét (savanyított makréla „ruszli”, dinnye, feta, menta), amelyből kóstolásra is jut majd.

/hu/cache/media/2022/05/akademia_0011_d_mosy_b_lint_opera.jpg

20:00

GIN A PALACKBAN: MAGYAR SIKEREK ITTHON ÉS KÜLFÖLDÖN

A gin világszerte reneszánszát éli, a szakmai és az üzleti sikerekből Magyarország sem maradhatott ki. Erről is mesél majd két elismert hazai szakértő: Czakó Mónika, a Bestillo pálinkafőzde társtulajdonosa, a Mrs. Millicent gin megálmodója és Dámosy Bálint, az Opera Gin társtulajdonosa, ginkovács. Mónika és Bálint vezetésével (szinte) mindent megtudhatunk az összetevőkről és a technológiáról, miközben több gin is a poharakba kerül majd.

MÁJUS 28. SZOMBAT

/hu/cache/media/2022/05/naygik_m.jpg

12.30

Japán gyozakészítő workshop Keikóval (Nagyikám)

Lesd el egy igazi japán nagyitól, hogyan készül a tradicionális házi tésztabatyu, a gyoza. Megtanulhatod, hogyan kell gondosan összegyúrni a hozzávalókat, kinyújtani a tésztát, megtölteni, majd úgy összeragasztani a kis batyukat, hogy hibátlanul záródjanak, mert csak akkor lesznek tökéletesek, ha kívül ropogósra pirultak, belül pedig szaftosak maradnak. A végeredményről közös kóstolással győződhetsz majd meg. A részvétel előzetes online regisztrációhoz kötött.

/hu/cache/media/2022/05/akademia_0001_toth_szil_rd_salt.jpg

14.00

KORTÁRS MAGYAR KONYHA SALT MÓDRA: KÁPOSZTA, KAMILLA ÉS HANGYA

Tóth Szilárd nevét sokszor hallani a Salt megnyitása óta. Az étteremnek Michelin-csillagot szerző séf nemcsak a konyhát viszi sikeresen, kora tavasztól késő őszig csapatával rendületlenül járja az erdőket és a réteket is. Minden, amit gyűjtenek, az étterem falain belül új értelmezést nyer. Szilárd, akinek az új felfedezése legalább annyira fontos, mint a hagyományőrzés, ezekről az élményeiről mesél, miközben lucskos káposztát készít alföldi kamillával és hangyával. Nem hagymával, hanem hangyával, amit a nézők az étellel együtt akár meg is kóstolhatnak.

/hu/cache/media/2022/05/akademia_0009_kave-haza-toth-sandor.jpg

15.00

BÁNYAI KÁVÉ: MAGYARORSZÁG – COSTA RICA ODA-VISSZA

Tóth Sándor (Bányai Speciality Coffee) kávés szakember, többszörös magyar bajnok, világbajnoki döntős mára már nemcsak kávéház- és pörkölő-, de kávéültetvény-tulajdonos is. Sándor betekintést nyújt a Costa Rica-i kávéfarmerek hétköznapjaiba, tabuk nélkül mutatja be, hogy mitől különleges egy kávé, szó lesz „cajueláról”, „fanegáról”, egy csapatról és a nevéhez fűződő, vakmerő, de sikeres magyar kávéprojektről, emellett a kóstoló sem marad majd el!

/hu/cache/media/2022/05/trucza-adorjan.jpg

16.00

ÉRTÉKMENTÉS ERDÉLYBEN: ÁNGÁDZSÁBUR ÉS CHURUT

Trucza Adorján (Páva Étterem, Székelyudvarhely) életének egyik meghatározó gasztronómiai élményéből, az ángádzsáburból ad ízelítőt. A leves és az alapjául szolgáló churut az erdélyi örmények egyik legértékesebb kincse, amelyet Erdély több régiójában is a gasztronómiai örökség részének tekintenek. Különleges ízvilága, létrejöttének kissé misztikus és magával ragadó mivolta ellenére a közelmúltban szinte teljesen feledésbe merült. Ezt a folyamatot igyekszik megfordítani Adorján. Munkájának nagy részét Erdély gasztronómiai örökségének feltárása, továbbadása és mai szemmel való értelmezése teszi ki.

/hu/cache/media/2022/05/akademia_mak_mizsei.jpg

Forrás: Streetkitchen

17.00

ÖRÖKSÉG ÚJ KÖNTÖSBEN: TOJÁSOS NOKEDLI MÁK-STÍLUSBAN

Sokunk kedvence az egyszerű, mégis ízes tojásos nokedli, amelyhez számos gyerekkori élmény és családi ebéd emléke kapcsolódik. Mi történik ezzel a magyar klasszikussal, ha a nagymama helyett a progresszív fine dining vonalat képviselő MÁK tehetséges séfje, Mizsei János veszi kezébe a fakanalat? Aki részt vesz ezen a bemutatón, nemcsak nézheti, de meg is kóstolhatja a végeredményt!

/hu/cache/media/2022/05/akademia_0006_moln_r_m_rk_v2.jpg

18.00

MANGALICA VILÁGSZÍNVONALON

A Gourmet Akadémia kínálatából nem hiányozhat az egyik legnemesebb, egyben világszínvonalú hazai húsalapanyagot adó mangalica sem, amely ezúttal az egyik legszakavatottabb séf, Molnár Márk, a Michelin-csillagos Costes Downtown konyhafőnökének prezentálásában kerül a kóstolótányérokra. Chef Mark – ahogy külföldi szakmai körökben sokan ismerik – húsz év után tért haza Magyarországra, hogy itthon kamatoztathassa egyedülálló tapasztalatait a gourmet-rajongók legnagyobb örömére.

/hu/cache/media/2022/05/akademia_0002_szell_tam_s_v2.jpg

19.00

SZÉLL TAMÁS ÖRÖKSÉGE

Széll Tamás, a Michelin-csillagos Stand séfje és a magyar Bocuse d’Or sikerek meghatározó alakja ezúttal sem fog csalódást okozni. Szabolcsi származású nagyszülei révén sok pofonegyszerű, mégis feledésbe merült receptet ismer. A Gourmet Akadémia színpadán gyerekkorának egyik legemlékezetesebb fogását, a tejfölös gombócot készíti majd el, ahogy ő fogalmazott: „Persze mai fejjel, precízebben, éttermi színvonalon, minimális csavarral, dekonstrukció és újragondolás nélkül, hogy az örökség megmaradjon.”

MÁJUS 29. VASÁRNAP

/hu/cache/media/2022/05/szbadfi.jpeg

12.30

Workshop gyerekeknek: grissinikészítés Szabi a Pékkel

Szabadfi Szabolcsot az elmúlt években „Szabi a pék”-ként ismerte meg az ország, nemrég pedig egy gyerekeknek szóló szakácskönyvet is kiadott. Ezúttal azt mutatja meg a kicsiknek, hogyan készítsék el az olasz konyha egyik legnépszerűbb vendégváróját, a grissinit. A részvétel előzetes online regisztrációhoz kötött.

/hu/cache/media/2022/05/akademia_0004_rosenstein_timi_v2.jpg

14.00

Workshop gyerekeknek: pitedíszítés Rosenstein Timivel

Rosenstein Timi (A pite) művészi szintre emelte a pitedíszítést, amellyel az elmúlt években komoly hírnevet szerzett magának. Az ehető műalkotásokat Timi vezetésével most a gyerekek is elkészíthetik! A részvétel előzetes online regisztrációhoz kötött.

/hu/cache/media/2022/05/akademia_wolf_andras.jpg

Forrás: facebook.com

15.30

Workshop gyerekeknek: sóskifli-sütés Wolf Andrással

Wolf András, a Séfek Séfe sztárja, valamint a Gundel Étterem, a New York Kávéház és a Séf Asztala szakmai vezetője sóskifli-sütésre várja a gyerekeket, és ha az idő engedi, még akár szendvicsek is készülhetnek a kiflikből. A részvétel előzetes online regisztrációhoz kötött.

17.00

Csokoládé mesterfokon Menyhárt Attilával

Az év elején nagyot szólt, amikor Menyhárt Attila, a Four Seasons cukrászséfje megnyerte a World Chocolate Masters közép-európai fordulóját, így ő képviseli majd a régiót a párizsi csokoládé-világbajnokságon. Erről és a csokoládéhoz fűződő szoros viszonyáról is mesél, miközben elkészíti azt a vegán snacket, amellyel a versenyen is szerepelt: lesz benne 100% növényi linzertészta, Alto el Sol étcsokoládékrém, paprikakrém, vegán csokoládés piskóta és málnagél. Ugye jól hangzik?

/hu/cache/media/2022/05/b_r_lajos_s_b_r_dani.jpg

18.00

Előttem az utódom: örömfőzés Bíró Lajossal és Bíró Danival

Hogyan is érhetne véget a 10. Gourmet Fesztivál, ha nem Bíró Lajos sztárséffel, aki ezúttal nem Segal Viktorral méri össze a tudását, hanem a nyomdokaiba lépő fiával, Danival főz majd közösen. Annyit elárulhatunk, hogy disznósajt biztosan lesz benne, és a jó hangulat is garantált!

Műsorvezetők: Mautner Zsófia és Jókuti András
A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

Részvétel a workshopokon

A workshopjainkon való részvételhez online jegyet kell váltanod.

Megveszem

Szponzoraink