kifejezések
Szív Teliszív

Gourmet gasztro-szótár

kifejezések

Blansírozás / előfőzés

A blansírozás vagy előfőzés lényege, hogy a felhasználásra szánt zöldségeket forró vízben forrázzuk, majd jeges vagy hideg csapvízzel lehűtjük. Ez utóbbira azért van szükség, mert hűtés nélkül a zöldségek maguktól főnek tovább.
A blansírozás számos előnnyel jár. Egyfelől leállít bizonyos enzimreakciókat, amelyek az ízek elvesztéséért felelnek, másfelől megelőzi, hogy a fagyasztásra szánt zöldségek fagyasztás és kiolvasztás után puhák, élvezhetetlen textúrájúak legyenek. Ezen túl a blansírozás alkalmas a külső héj könnyebb eltávolítására (bébizöldségek) és a grillezésre, illetve egytálételekbe szánt zöldségek előzetes hőkezelésére is, amennyiben 3-4 percig végezzük. Ízesítésre, a természetes színek kiemelésére és színezésre szintén alkalmas eljárás. Arra kell ügyelni, hogy minden zöldséget a neki megfelelő időtartamig főzzünk, majd hűtsünk le.

Szponzoraink 2023

Balra nyil Jobbra nyil