konyhai műveletek
Szív Teliszív

Gourmet gasztro-szótár

konyhai műveletek

Dunsztolás

A dunsztolás egy hőkezelési technika, amellyel a befőtteket, lekvárokat, szörpöket, savanyúságokat tartósíthatod, hogy a nagy befőzések után télen is jóízűen lakmározhass a nyár kincseiből. A dunsztolás valójában egy csírátlanítási eljárás, de ilyenkor tartósítószerek helyett a hő végzi el a baktériumok elpusztítását, amelyek az élelmiszerek romlását okozzák.

Nedves és száraz dunszt

Dunsztolni szárazon és nedvesen is lehet. A száraz gőzölésnél töltsd az előzetesen alaposan kifőzött üvegekbe a még forró, bugyborékoló csemegét, majd légmentesen zárd le őket a hibátlan, szintén sterilizált fedőkkel. Ezután ügyelj arra, hogy minél lassabban hűljenek le az edénykéid. Először is fordíts fejjel lefelé az üvegeket, és így bugyoláld be őket minél több rétegbe, hogy a lehető legtovább megőrizzék a meleget. 

A nedves dunsztot főként hideg, nyers alapanyagoknál használhatod. A csírátlanított edényeket ilyenkor tedd egy nagy fazékba, amelyet tölts fel addig vízzel, hogy az üvegek háromnegyed részét beborítsa, majd alaposan gőzöld át őket.  A hőkezelési időt onnan számold, amikor az edényben forrni kezd a folyadék. Nyers élelmiszereknél ez hosszabb időt vehet igénybe a nyersanyagtól és az edények méretétől függően.

Befőzőautomata profiknak

Nagyüzemben szeretnéd eltenni kedvenc gyümölcseidet? Akkor érdemes beruháznod egy befőzőautomatába, amely egyszerre akár 10-14 befőttesüveggel is elboldogul. A jó minőségű modellek legalább 1800 wattos teljesítménnyel és automata időzítővel rendelkeznek. A befőzőgép felmelegíti a vizet és fenntartja a kívánt hőmérsékletet, neked pedig semmi mást nem kell tenned, csak meg kell töltened a befőttesüvegeket, és kivárni, amíg letelik a hőkezelésre szánt idő.

Szponzoraink

Balra nyil Jobbra nyil