konyhai műveletek
Szív Teliszív

Gourmet gasztro-szótár

konyhai műveletek

Dunsztolás

A dunsztolás egy hőkezelési technika, amellyel a befőtteket, lekvárokat, szörpöket, savanyúságokat tartósíthatod, hogy a nagy befőzések után télen is jóízűen lakmározhass a nyár kincseiből. A dunsztolás valójában egy csírátlanítási eljárás, de ilyenkor tartósítószerek helyett a hő végzi el a baktériumok elpusztítását, amelyek az élelmiszerek romlását okozzák.
Nedves és száraz dunszt
Dunsztolni szárazon és nedvesen is lehet. A száraz gőzölésnél töltsd az előzetesen alaposan kifőzött üvegekbe a még forró, bugyborékoló csemegét, majd légmentesen zárd le őket a hibátlan, szintén sterilizált fedőkkel. Ezután ügyelj arra, hogy minél lassabban hűljenek le az edénykéid. Először is fordíts fejjel lefelé az üvegeket, és így bugyoláld be őket minél több rétegbe, hogy a lehető legtovább megőrizzék a meleget.
A nedves dunsztot főként hideg, nyers alapanyagoknál használhatod. A csírátlanított edényeket ilyenkor tedd egy nagy fazékba, amelyet tölts fel addig vízzel, hogy az üvegek háromnegyed részét beborítsa, majd alaposan gőzöld át őket.

Szponzoraink 2023

Balra nyil Jobbra nyil