A karamellizálás folyamata az édes és kesernyés ízek egyik legfinomabb természetes kombinációját hozza létre, amely akkor következik be, amikor a cukrot alacsony hőfokon főzzük, ami mind a megjelenésében, mind az ízében változást okoz. A karamellizáció során az élelmiszerben lévő cukor oxidálódik, barna színt és gazdag, enyhén édes, diós ízt kap.
A karamellizált cukor a világ számos kedvenc édességében, többek között a pillecukorban, a vajkaramellában, a habcsókban, a nugátban játszik kulcsszerepet, de önmagában is fogyasztható, vagy különféle édességek, például a crème brulée, a dulce de leche ízesítéséhez is nélkülözhetetlen.
A cukor karamellizálásának száraz módszere a cukor önmagában történő megolvasztását jelenti.
A cukor karamellizálását nedves módszerrel is végezheted, amelyhez első lépésként cukorszirupot készítesz, majd ezt redukálod alacsonyan hőfokon, amíg a szirup sötétebb színt nyer és karamellizálódik.