konyhai műveletek
Szív Teliszív

Gourmet gasztro-szótár

konyhai műveletek

Karamellizálás

A karamellizálás folyamata az édes és kesernyés ízek egyik legfinomabb természetes kombinációját hozza létre, amely akkor következik be, amikor a cukrot alacsony hőfokon főzzük, ami mind a megjelenésében, mind az ízében változást okoz. A karamellizáció során az élelmiszerben lévő cukor oxidálódik, barna színt és gazdag, enyhén édes, diós ízt kap.

A karamellizált cukor a világ számos kedvenc édességében, többek között a pillecukorban, a vajkaramellában, a habcsókban, a nugátban játszik kulcsszerepet, de önmagában is fogyasztható, vagy különféle édességek, például a crème brulée, a dulce de leche ízesítéséhez is nélkülözhetetlen.

Cukor karamellizálása: az olvasztott cukor készítése

A cukor karamellizálásának száraz módszere a cukor önmagában történő megolvasztását jelenti.

  • Ehhez melegíts fel egy vastagabb aljú, magas falú edényt a tűzhelyre helyezve, közepesen magas hőfokon.
  • Öntsd bele a cukrot az edénybe, kevesgesd finoman és várd meg, amíg a cukor elkezd olvadni.

Szponzoraink 2023

Balra nyil Jobbra nyil