konyhai műveletek
Szív Teliszív

Gourmet gasztro-szótár

konyhai műveletek

Rántás

Melyek a jó rántás receptjének alapjai? A megfelelő zsiradék kiválasztása, ami mártásoknál és krémleveseknél legyen inkább vaj, míg a magyaros főzelékeknek jobban áll a liba- vagy kacsazsír, de persze olajjal is elkészíthetőek. 

  • Először az olajat, vajat vagy a zsírt melegítsd fel egy vastagabb aljú edényben, majd erre szórd a lisztet. 
  • Tejfölös leveseknél, főzelékeknél pirítsd meg a keveréket zsemleszínűre, a mártások maradhatnak kicsit sápadtabbak is. 
  • Fontos még, hogy ugyanannyi lisztet használj, mint amennyi zsiradékot, és alacsony lángon dolgozz, nehogy odakapjon. 
  • A csomók elkerüléséhez a meleg rántást hideg vízzel keverd simára, míg a kihűlthöz meleg vizet, esetleg a leves vagy a főzelék levét használd. 
  • Ízlés szerint készítheted a főzelékedet, levesedet fokhagymás vagy hagymás rántással is, de az alaprántásodat felturbózhatod pirospaprikával és köménnyel is, amikor magyaros ételeket készítesz.

Szponzoraink

Balra nyil Jobbra nyil