Gourmet Akadémia

Belépőjegyeddel bármelyik programunkat és workshopunkat megnézheted. Ha részt is vennél a workshopok valamelyikén, regisztrálj előre a honlapunkon, mert a férőhelyek limitáltak!

péntek 16:00 – Ízemlék a szatmári gyerekkorból – Görcsleves Tóth Szilárddal, a SALT séfjével

Tóth Szilárd, a Michelin-csillagos SALT séfje “szatmári gyerek”, ahogy ő mondja, és ezt az örökséget, a mátészalkai gyerekkor ízekben megidézhető világát, az eltűnőfélben lévő helyi gasztronómia fogásait, szemléletét képviseli a SALT konyhájában, és saját prémium húsmárkája, a Szatmár Dry Cured filozófiájában is. A Gourmet Akadémia színpadán egy hagyományos szatmári ételt, a görcslevest készíti el, amelynek fortélyait ma már egyre kevesebben ismerik. Így Gourmet nagykövetünk, Tóth Szilárd vezetésével egy fontos gasztronómiai hagyomány megőrzésének, továbbadásának és megízlelésének is részesei lehetünk.

péntek 17:00 – Alpesi fogastatár Rózsa Dáviddal

A svájci 1910 Gourmet by Hausers étteremnek Michelin-csillagot szerző Rózsa Dávid executive séf egy alpesi ihletésű fogás készítésébe avat be a Gourmet Akadémia színpadán, amelyet a végén meg is kóstolhatunk. A tatár magashegyi tóból származó, két hétig érlelt fogasból készül, mellé szintén svájci tenyésztésből származó Oona Osietra Carat kaviár és zellerszár kerül, de megismerjük egy különleges svájci szójaszósz, a Bonito szósz elkészítési módját is.

péntek 18:00 – Fiktív Gastronomy – egy étel két tökéletes arca

Azt valljuk, hogy egy tökéletesen elkészített ételt egy teljesen más dimenzióba húzhat egy megfelelően kiválasztott bor vagy egy hozzá elkészített alkoholmentes ital ízpárja. Ugyanez visszafelé is igaz, az italokat nem kiegészítőként kínáljuk, hanem szerves részei a fogásnak, a tányéron megjelenő ízjegyek emelik az italt tökéletes harmóniába.” – vallja a Fiktív séf-sommelier párosa, Tatai Márton és Kovács Orsolya. A Gourmet Akadémia színpadán az étterem egyik signature fogását fogják bemutatni és megkóstoltatni a fenti filozófiát megjelenítő italpárosítással. A tányéron káposzta, mogyoró, író, fügeolaj, amelyet a hozzá passzoló borral és alkoholmentes itallal prezentálnak, egyszerre két külön ízélményt kihozva ugyanabból a fogásból.

péntek 19:00 – Ginstronomy gin a pohárban és a tányéron Erdei Zsolttal

Erdei Zsolt, a Premium Gin Hungary alapítója számos nemzetközi tapasztalattal felvértezve dolgozik a gin hazai népszerűsítésén, újabb és újabb ötleteivel rendre túllépve a “hagyományos” kóstolókon. A Gourmet Akadémiára Zsolt egyik legújabb projektje, a Ginstronomy érkezik, amelyet a Konyhafőnökben megismert Szűcs Krisztiánnal közösen álmodtak meg. A koncepció célja, hogy a gineket és az ételeket food pairing formában kapcsolják össze. A gint nemcsak a helyszínen bemutatott italokban, hanem az ételek fűszerezésében, elkészítésében is megjelenítik, teljes ízutazást kínálva a résztvevőknek – azaz nekünk.

szombat 13:00 – kombucha és vízikefir kóstoló Farkas Fruzsinával

Az előadás során idei nagykövetünkkel, Farkas Fruzsinával, azaz The Green Sommelier-vel járjuk körbe a testi és lelki egyensúly témáját, miközben fermentált italokat kóstolunk. Szó lesz a belső ökoszisztémánk sokszínűségéről, a mikrobiomunk egyensúlyáról és arról, hogy ez hogyan hat ki a mentális jólétünkre. Fruzsina beszél arról is, hogy mivel tudjuk a mindennapjainkban támogatni a saját és környezetünk egészségét, úgy, hogy közben jókat eszünk és iszunk. Vezetésével megtanulunk pár tippet és trükköt a házi fermentált italkészítésről, garantálva, hogy egész nyáron finom, frissítő és egészséges italokat tudjunk készíteni otthon.

szombat 14:00 – Tökmagos frangipán tarte Juhos Jocival

Juhos Józsefnek, a Sug’art by Juhos Joci megálmodójának hosszú és tudatos út vezetett a Gundel, Gerbeaud és a Boscolo cukrász pályáján át a saját cukrászda létrehozásáig. Szakmai tapasztalatait a Gourmet Akadémián nekünk is megmutatja: tökmagos frangipán tartot készít málna réteggel, felvert fehércsokoládé krémmel, amelyet mindenki meg is kóstolhat.

szombat 15:00 – Laza délutáni szendvicsezés, vermut és natúrbor az Arquitecto Pitpit csapatával

A színpadon Kiss László, a Padron és az Arquitecto Pitpit konyhafőnöke és Molnár Erik, az Arquitecto Pitpit társ-üzletvezetője, akik lazára veszik a figurát, és kifinomult receptek helyett inkább a helyeik hangulatát fogják megidézni. Ehhez egy csodás garnélás-aiolis szendvicset kínálnak a résztvevőknek, közben pedig szó lesz a vermutról, amelynek a hazai népszerűsítésében a Padron-Arquitecto úttörő szerepet játszott, de lesz natúrbor és saját kombucha is, sőt a csapat új étterméről, a most nyíló Monokini Kantinról is megtudhatunk egy s mást.

szombat 16:00 – Ceviche készítés Akács Istvánnal

Az őrségi Pajta Mexikót megjárt Michelin-csillagos séfje, Akács István a ceviche készítés világába vezet be ezen a programon. A színpadon tostada de ceviche negreo készül majd, amelynek elkészítése során nem csak a lazacpisztrángból készülő cevichét ismerhetjük és ízlelhetjük meg, hanem a salsa negrát, azaz a fekete szószt és a kétszer sütött tortillát, a tostadát is.

szombat 17:00 – Variációk malacra és káposztára Pesti Istvánnal

A téma malac és káposzta, a séf pedig Pesti István, a 2 Michelin-csillagos Platán séfje, aki ázsiai ihletésű fogásokat készít és kínál nekünk a két alapanyagból. Készül szifonos “palacsinta”, sült malaccsászár és pirított malacfül, ami mellé nem hiányozhat a pakcsoj, a kimcsi és kocshudzsang jus sem.

szombat 18:00 – Főzzük ki együtt, mi kerüljön fel a BiBo Budapest étlapjára! – Hatkezes gasztro-show Dani Garcíával és vendégeivel

A három Michelin-csillagos séf, Dani García két magyar gasztro hírességgel együtt főzi meg a meghívottak kedvenceit, és arra hívja a közönséget, hogy közösen kóstoljanak, majd szavazzanak: melyik fogás kerüljön fel a séf tolmácsolásában a BiBo Budapest étlapjára?

vasárnap 11:30 – Pizza workshop gyereknek Szabi a Pékkel

Szabadfi Szabolcs, azaz Szabi a Pék, idei Gourmet nagykövetünk ha nem épp maga süti kiváló kenyereit és pizzáit, akkor másoknak segít, rendületlenül járva az országot workshopoktól fesztiválokig, sütve-magyarázva az igazán jó tészták sütésének titkát. A Gourmet Akadémián ezúttal a gyerekek tanulhatják meg tőle, hogy kell jó pizzát sütni.

vasárnap 13:00 – Gianni pasta workshopja gyerekeknek

Gianni Annoni “giannisan”, azaz lazán, magyarul, olasz kifejezésekkel vegyítve mutatja be a pasta készítés menetét a gyerekeknek, apró trükkökkel. A fazekakban pasta al formaggino, Gianni kedvenc gyerekkori tésztája, pasta pomodoro e mozzarella és pasta al pesto készül majd.

vasárnap 14:30 – Csokis virágos rét workshop Harrer-Abosi Beával

Laurával egészen pici korától sokat kirándultunk a soproni erdőben. Mindig csodás volt az erdő közepén lévő Fáber-rétre kiérni. Itt számtalan színes virág, pillangó, tücsök lakik” – mondja a soproni Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda vezetője, Harrer-Abosi Beatrix, akivel ezt az élményt lehet egy közös sütés során édesség formába varázsolni egy virágcserépben, amit a résztvevők haza is vihetnek a program végén.

vasárnap 16:30 – Flódni! – Stahl Judit improvizációs gasztroszínháza

A tavalyi siker után ismét a Flódni-val zárjuk a Goumet Akadémia programját. „Improvizációs gasztroszínház sok röhögéssel, alapvetően édes ízben és némi savanykás zamattal. Mindezt kultúrtörténeti szempontból több rétegben egymásra pakoljuk, aztán feltekerjük a hőfokot. Pont olyan sül ki belőle, mint egy finom flódni” – mondja Stahl Judit, az előadás megálmodója. A recept pofonegyszerű: összekavarjuk a színházi rögtönzést, a gasztronómia kultúrtitkait és a hajdani zsidó Budapest történetét. Mindezt az improvizációs műfaj négy kiváló színésze, Kálloy Molnár Péter, Parti Nóra, Szabó Győző és Schell Judit tálalja a nézőknek!