Ötvös Zsuzsanna

Igazi karrierváltó történet az enyém. Több évig vezettem népszerű, először bonbonokra, majd francia stílusú desszertekre specializálódott gasztroblogomat, a Praliné Paradicsomot, miközben a doktori disszertációmat írtam egy 15. századi humanista kódexről. Majd 2015-ben sikeresen megvédtem a doktori disszertációmat az ELTE BTK Nyelvtudományi Doktori Iskoláján, hogy aztán végleg a hobbimmal és szenvedélyemmel, a cukrászattal foglalkozhassak.

Két és fél évig dolgoztam Szántó Tibor csokoládémanufaktúrájában, aki az országban másodikként kezdett el bean-to-bar csokoládék készítésével foglalkozni. Ezt követte a Baraka étterem cukrászpályája, majd a Fámában már főcukrászként dolgoztam Huszár Krisztián mellett.

2019 óta a Laurel Budapest cukrászséfe, majd 2023 végétől társséfe vagyok, ahol a feladataim többrétűek: nemcsak a desszertekért felelek cukrászként, de számtalan formában veszek részt kreatívan a menü kialakításában (snackek, különböző péktermékek stb.). A Laurel nyitása óta folyamatosan elmélyedtem a vegán cukrászatban is.

Desszertjeimre jellemző az ízközpontúság, a letisztult, sallangmentes ízek használata. Fontosnak tartom visszanyúlni a gyökerekhez is, a magyar cukrászat klasszikusaihoz. Ezt a missziómat igyekszem a Gourmet fesztiválokra készített desszertjeimben is következetesen folytatni: mind a 2022-es év puncskockája, mind a 2023-as év hájas krémese nagy közönségkedvenc lett, ami nekem azt bizonyítja, hogy a hagyományos ízek mai ízlésre hangolva sokkal többet tudnak adni emlékidéző erejükkel, mint mondjuk egy francia desszert.

Folyamatosan képzem magát nemzetközi cukrász-tekintélyek (pl. Maxence Barbot, Phil Khoury, Titouan Claudet) mesterkurzusain, illetve 2023-ban öt hetet stázsoltam a két Michelin-csillagos berlini desszertétterem, a Coda konyháján René Frank és Julia A. Leitner mellett.

Nagyon fontos számomra az edukáció is. Rendszeresen tartok cukrász kurzusokat többféle tematikával, amelyeket jellemzően a szakma részéről látogatnak. A Gourmet Fesztiválon lesz a premierje a legfrissebb könyvemnek. A Több, mint desszert című kötet főszereplője hat olyan alapanyag, amelyek meghatározóak a pályámon. A kakaóbab, a maláta, a miszó, a vaj, a sajtok és az ehető virágok köré épített receptekhez több nemzet desszertjei adtak ihletet. A megszokott ízvilággal sokszor szakító változatokkal az is a célom, hogy saját verziók megalkotására inspiráljam az olvasóimat.

Két desszertes könyvem jelent meg az elmúlt években. A tankönyv-jellegűen felépített Kreatív desszertiskola (2018, Libri Kiadó) azóta több kiadást élt meg és ajánlott könyv lett a hivatalos cukrászképzésen. A Régi receptek, mai desszertek (2020, HVG Könyvek Kiadó) pedig a klasszikus magyar cukrászat több receptjét dolgozza fel modern, a mai ízléshez igazított formában.

Balra nyíl Vissza a nagykövetekhez
Szív Teliszív

Ötvös Zsuzsanna

Szponzoraink

Balra nyil Jobbra nyil