Hozzávalók:
Mikróban gőzölt tojásfehérjehab:
Vaníliasodó:
Elkészítés:
Mikróban gőzölt tojásfehérjehab:
Mindent egy kis üstbe kimérünk; és egy gépi habverővel habbá verjük. Ha egy szilárd, karvalycsőrre emlékeztető habot kapunk, akkor keresünk egy mikróban alkalmazható formát, melyben egyenletesen el tudjuk oszlatni a kapott habunkat – vágjunk bele sütőpapírt! Mielőtt mikróba helyeznénk, készítsünk ki egy kis rácsot, ami lehet akár a régi típusú piritós sütőnk rácsa is. Ha eloszlattuk a kapott habot egy formában, maximális teljesítményre mikróba tesszük, először csak 3-4 percre. Ha az ujjunkkal a habhoz érünk, és nem marad rajta tojásfehérje hab, akkor elkészült a habunk, amit egy pár perc állás után borítsunk ki a rácsra! Várjuk meg amíg kihűl, majd szépen szeleteljük fel tetszőleges alakzatokra.
Vaníliasodó:
A sodót otthoni körülmények között a következő lépések szerint készíthetjük el. 2db főzőedényre, és egy fém üstre/keverőtálra lesz szükségünk. Az egyik főzőedénybe vizet teszünk fel melegedni, a másikba pedig a tejet mérjük ki! Az üstbe a tojássárgáját, a cukrot, és a vanília kikapart magjait helyezzük. Habverővel összekeverjük, a kikapart vanília rudakat a tejbe bátran dobjuk bele! (Dolgozhatunk vaníliás cukorral is, de ha a legjobb eredményt szeretnénk kapni, akkor ne tegyük!)
A tejet felforraljuk, majd hozzácsurgatjuk a tojássárgájás cukros keverékhez, amit a korábban felrakott vízgőzös edényünkre helyezve besűrítünk, hőkezeljük 84°C-os maghőig. Ezután leszűrjük, és már talalásra kész is a sodónk!
Tálalás:
A tojásfehérjehabokat megúsztatjuk a vaníliasodónkban, aminek a tetejére pirított, durvára vágott törökmogyorót szórunk, és pár csepp szarvasgomba olajat csepegtetünk a sodóba. Vaníliafagyival is kínálhatjuk. Jó étvágyat!