Egyéb
Szív Teliszív

Frittata

Egyéb
Szív Teliszív

Frittata

Óra Előkészítési ideje:   50 perc
Óra Főzési idő:   50 perc

Hozzávalók:

4 adag 

  • tojásmixhez:
  • 2 teáskanál só
  • frissen őrölt bors
  • 12 tojás
  • 120 ml magas zsírtartalmú tej
  • 100 g parmezán (70 g a masszába,
  • 30 g a tetejére, reszelve)
  • 10 cm-es kolbász, vékony karikára vágva
  • 1 evőkanál konfitált paradicsom olaja vagy sima olívaolaj
  • 1 vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy marék spenótlevél só, frissen őrölt bors
  • 12 db koktélparadicsom, lehetőleg konfitált

Elkészítés:

A frittata egy hangutánzó szó, ami „pirult tojást” hivatott jelenteni. Gyakorlatilag ez egy szuper egyszerű, serpenyőben sült sós tojástorta Olaszországból. Készítheted sütőben is, de szerintem tökéletes lesz egy magasabb falú, kisebb átmérőjű serpenyőben, a tűzhely fölött. A siker titka: minél kisebb serpenyőt használsz, annál magasabb és vonzóbb  lesz a frittatád. Ha sütőben sütöd, olyan edényt válassz, aminek a nyele is bírja a sütést. Alapvetően bármilyen hús, zöldség és sajt jól áll neki, de pár alapszabályt érdemes betartani. A tojásokat már felverésnél ízesítheted sóval, borssal, sajttal vagy pesztóval, de vigyázz, ne dolgozd túl! Minél inkább egyben maradnak, annál jobban tud nőni a frittata, és annál habosabb lesz a textúrája. Ahány ház, annyi szokás, ez is egy olyan recept, aminek inkább a technikájára érezz rá, aztán használj hozzá olyan alapanyagokat, amiket a hűtődben találsz. Ha például zöldségekkel dolgozol, gombával, spenóttal, mindenképpen pirítsd le olívaolajon előre, sóval, borssal fűszerezve. Így megszabadulsz a felesleges nedvességtől, ami csak eláztatná a süleményt.

A kolbászt dobd a serpenyőbe, önts alá fél pohár vizet, az olívaolajat, és kezdd el forralni. A víz segítségével így a zsírok könnyebben kiszabadulhatnak. Pirítsd le, de ne égjenek meg. Ezt a részt csinálhatod úgy is, hogy a konfitált paradicsom olaját használod. Vedd ki egy papírtörlőre. A kisült zsíron a hagymát kezdd el fonnyasztani, vagy ha annyira menő vagy, hogy már van elrakva karamellizált hagymád (68. oldal), használj 3 kanállal. Reszeld bele a fok- hagymát, de vigyázz a hővel, meg ne égjen!

Mehet rá a kiválasztott zöldség, jelen esetben a spenót. Sózd, borsozd, jól forgasd át, és süsd ki a víztartalma nagy részét.

Ha úgy érzed, hogy a zöldségek megsültek, mehet rá a tojásmix, a félretett kolbász és a paradicsomok. Rendezgesd el az alapanyagokat, és süsd magasabb lángon addig, amíg kezd elválni az edény falától, és körben megsülni. Ez nagyjából 3-4 perc. Ezen a ponton vagy leveszed a hőt alacsonyra, ráraksz egy fedőt és sütöd a tűz- helyen, ameddig a teteje meg nem szilárdul, vagy biztosra mész, és sütőben sütöd fedő nélkül. Bármelyiket is választod, reszelj sajtot a tetejére, és kicsit sózd, borsozd tovább.

A sütős verzióhoz a sütőt elő kell melegíteni

180 °C-ra, majd süsd kb. 16–18 percig. Tetején valamilyen toppinggal (60. oldal), és salátával tálalva bármelyik étkezésnek tökéletes.

Séf Séf:   Wossala Rozina

Receptek séfeinktől

Egyéb
Ratatouille

Séf: Tóth Pál

Egyéb
Sárgarépa, bodza, torma

Séf: Mizsei János

Egyéb
Rakott Krumpli

Séf: Makai Edina

Egyéb
Dödölle

Séf: Huszár Mátyás

Desszert
Madártej szarvasgombával, mogyoróval

Séf: Béres Anett

Hús
Körömpörkölt

Séf: Csillag Richárd

Szponzoraink

Balra nyil Jobbra nyil