Desszert
Szív Teliszív

Madártej szarvasgombával, mogyoróval

Desszert
Szív Teliszív

Madártej szarvasgombával, mogyoróval

Óra Előkészítési ideje:  50 perc
Óra Főzési idő:  40 perc

Hozzávalók:

Mikróban gőzölt tojásfehérjehab:

  • 150g tojásfehérje (szobahőmérsékletű)
  • 75g kristálycukor
  • 1 késhegynyi borkősav

Vaníliasodó:

  • 1000g tej (3,5%zsírtartalmú)
  • 100g nádcukor
  • kb 110g tojássárgája (A tojássárga mennyiségének növelésével avagy csökkentésével sűrűbb, illetve hígabb állagot érhetünk el ízlés szerint.)
  • 2 db rúd vanília

Elkészítés:

Mikróban gőzölt tojásfehérjehab:

Mindent egy kis üstbe kimérünk; és egy gépi habverővel habbá verjük. Ha egy szilárd, karvalycsőrre emlékeztető habot kapunk, akkor keresünk egy mikróban alkalmazható formát, melyben egyenletesen el tudjuk oszlatni a kapott habunkat – vágjunk bele sütőpapírt! Mielőtt mikróba helyeznénk, készítsünk ki egy kis rácsot, ami lehet akár a régi típusú piritós sütőnk rácsa is. Ha eloszlattuk a kapott habot egy formában, maximális teljesítményre mikróba tesszük, először csak 3-4 percre. Ha az ujjunkkal a habhoz érünk, és nem marad rajta tojásfehérje hab, akkor elkészült a habunk, amit egy pár perc állás után borítsunk ki a rácsra! Várjuk meg amíg kihűl, majd szépen szeleteljük fel tetszőleges alakzatokra.

 

Vaníliasodó:

A sodót otthoni körülmények között a következő lépések szerint készíthetjük el. 2db főzőedényre, és egy fém üstre/keverőtálra lesz szükségünk. Az egyik főzőedénybe vizet teszünk fel melegedni, a másikba pedig a tejet mérjük ki! Az üstbe a tojássárgáját, a cukrot, és a vanília kikapart magjait helyezzük. Habverővel összekeverjük, a kikapart vanília rudakat a tejbe bátran dobjuk bele! (Dolgozhatunk vaníliás cukorral is, de ha a legjobb eredményt szeretnénk kapni, akkor ne tegyük!)

A tejet felforraljuk, majd hozzácsurgatjuk a tojássárgájás cukros keverékhez, amit a korábban felrakott vízgőzös edényünkre helyezve besűrítünk, hőkezeljük 84°C-os maghőig. Ezután leszűrjük, és már talalásra kész is a sodónk!

 

Tálalás:

A tojásfehérjehabokat megúsztatjuk a vaníliasodónkban, aminek a tetejére pirított, durvára vágott törökmogyorót szórunk, és pár csepp szarvasgomba olajat csepegtetünk a sodóba. Vaníliafagyival is kínálhatjuk. Jó étvágyat!

Séf Séf:   Béres Anett

Receptek séfeinktől

Egyéb
Frittata

Séf: Wossala Rozina

Egyéb
Ratatouille

Séf: Tóth Pál

Egyéb
Sárgarépa, bodza, torma

Séf: Mizsei János

Egyéb
Rakott Krumpli

Séf: Makai Edina

Egyéb
Dödölle

Séf: Huszár Mátyás

Hús
Körömpörkölt

Séf: Csillag Richárd

Szponzoraink

Balra nyil Jobbra nyil