Hozzávalók:
Elkészítés:
Körömpörkölt…A legtöbben vagy imádják vagy utálják, középúttal még nem nagyon találkoztam. Azon ételek egyike, amiket elsőként a termelői piacunkra készítettem és onnét került nálunk is étlapra. A piacon is egyből kedvenc lett. Azért is szeretem, mert a körömhöz viszonylag könnyű hozzájutni, hisz a termelőinktől nem nagyon viszi el más, mi viszont alig várjuk, hogy szóljanak, ha van.
A friss körmöket először megtisztítjuk (ez a legkevésbé kedvenc rész), aranybarnára grillezzük, majd abalében (víz, hagyma, fokhagyma, majoranna, só, bors, chili, kakukkfű) abáljuk. Miután megfőtt, kicsontozzuk, majd a leszűrt abaléből pörköltszaftot készítünk (hagyományos módon, azzal a különbséggel, hogy víz helyett abalével öntjük fel). Ha elkészült a szaft, visszakerül bele a kicsontozott hús, továbbá egy kis apróra vágott füstölt marhanyelv. Chilivel, sós citrommal, tormával és korianderrel tálaljuk. A sós citrom különleges ízt kölcsönöz neki, nálunk házilag készül, de delikáteszekben is kapható, mindenképp érdemes kipróbálni hozzá. Mi sosem főzünk mellé burgonyát, házi kenyérrel és egy kis savanyúsággal örök kedvenc.
Pörköltszaft:
A hagymát ledinszteljük zsíron (szezonban adhatunk hozzá paprikát és paradicsomot is). Felöntjük a vörösborral, majd visszaredukáljuk. Szépen lassan, 5-6 részletben felöntjük az abalével, közben folyamatosan visszaredukáljuk. A végén fűszerezzük, majd hozzáadjuk a pirospaprikát. Felöntjük annyi abalével, amilyen sűrűre szeretnénk a szaftot.