Hús
Szív Teliszív

Körömpörkölt

Hús
Szív Teliszív

Körömpörkölt

Óra Előkészítési ideje:   50 perc
Óra Főzési idő:   50 perc

Hozzávalók:

  • 8 db köröm
  • 6 fej hagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 szál chili
  • Só, bors, kakkfű, majoranna, kömény
  • Pirospaprika (ízlés szerint)
  • 2 dl vörösbor
  • 100 g füstölt marhanyelv
  • Koriander, torma, sós citrom ízlés szerint

Elkészítés:

Körömpörkölt…A legtöbben vagy imádják vagy utálják, középúttal még nem nagyon találkoztam. Azon ételek egyike, amiket elsőként a termelői piacunkra készítettem és onnét került nálunk is étlapra. A piacon is egyből kedvenc lett. Azért is szeretem, mert a körömhöz viszonylag könnyű hozzájutni, hisz a termelőinktől nem nagyon viszi el más, mi viszont alig várjuk, hogy szóljanak, ha van.

A friss körmöket először megtisztítjuk (ez a legkevésbé kedvenc rész), aranybarnára grillezzük, majd abalében (víz, hagyma, fokhagyma, majoranna, só, bors, chili, kakukkfű) abáljuk. Miután megfőtt, kicsontozzuk, majd a leszűrt abaléből pörköltszaftot készítünk (hagyományos módon, azzal a különbséggel, hogy víz helyett abalével öntjük fel). Ha elkészült a szaft, visszakerül bele a kicsontozott hús, továbbá egy kis apróra vágott füstölt marhanyelv. Chilivel, sós citrommal, tormával és korianderrel tálaljuk. A sós citrom különleges ízt kölcsönöz neki, nálunk házilag készül, de delikáteszekben is kapható, mindenképp érdemes kipróbálni hozzá. Mi sosem főzünk mellé burgonyát, házi kenyérrel és egy kis savanyúsággal örök kedvenc.

 

Pörköltszaft:

A hagymát ledinszteljük zsíron (szezonban adhatunk hozzá paprikát és paradicsomot is). Felöntjük a vörösborral, majd visszaredukáljuk. Szépen lassan, 5-6 részletben felöntjük az abalével, közben folyamatosan visszaredukáljuk. A végén fűszerezzük, majd hozzáadjuk a pirospaprikát. Felöntjük annyi abalével, amilyen sűrűre szeretnénk a szaftot.

Séf Séf:   Csillag Richárd

Receptek séfeinktől

Egyéb
Frittata

Séf: Wossala Rozina

Egyéb
Ratatouille

Séf: Tóth Pál

Egyéb
Sárgarépa, bodza, torma

Séf: Mizsei János

Egyéb
Rakott Krumpli

Séf: Makai Edina

Egyéb
Dödölle

Séf: Huszár Mátyás

Desszert
Madártej szarvasgombával, mogyoróval

Séf: Béres Anett

Szponzoraink

Balra nyil Jobbra nyil