Egyéb
Szív Teliszív

Rakott Krumpli

Egyéb
Szív Teliszív

Rakott Krumpli

Óra Előkészítési ideje:   50 perc
Óra Főzési idő:   50 perc

Hozzávalók:

  • 6 nagyobb darab krumpli, vagy 10 kisebb
  • 6-8 darab tojás
  • 100 g vaj (de lehet több is)
  • 400 g tejföl
  • kb fél liter tej
  • só, őrölt bors

Elkészítés:

Ha azt kérdezik tőlem melyik a kedvenc receptem, akkor gondolkodás nélkül anyukám rakott krumplija jut eszembe, hiába vannak olyan időszakok, amikor minden nap csak a tavaszi tekercset vagy egy jó meleg levest kívánok. Az eredeti receptet sosem módosítottam, azaz, sose akartam bele mást tenni, mint amit édesanyám tesz bele, mert így is szinte lehetetlenség úgy elkészíteni, ahogy azt ő szokta.

Anyu a krumplit héjával együtt felteszi főni, lobogó sós vízben, ez után ugyanígy felteszi a tojást is. Ha megfőttek ezek a komponensek elkezdi hámozni őket, előbb a tojást, majd csak utána a krumplit, mert az nem szabad kihűljön mire a lábosba érkezik. A lábos aljára a vaj felét belekockázza, alá gyújt, majd a gőzölgő krumplikat óvatosan elkezdeni félbe vágni, majd vékony szeleteket dobálni a lábosba. Sózza, borsozza, majd rávág egy réteg tojást, utána tejfölet kanalaz, és ezeket a műveleteket elvégzi újra-meg újra amíg el nem fogy az alapanyag. A tetejére a maradék vajat rákockázza, és felönti a rakott krumplit tejjel, lefedni és rövid ideig főzi, míg összeérnek az ízek.

Séf Séf:   Makai Edina

Receptek séfeinktől

Egyéb
Frittata

Séf: Wossala Rozina

Egyéb
Ratatouille

Séf: Tóth Pál

Egyéb
Sárgarépa, bodza, torma

Séf: Mizsei János

Egyéb
Dödölle

Séf: Huszár Mátyás

Desszert
Madártej szarvasgombával, mogyoróval

Séf: Béres Anett

Hús
Körömpörkölt

Séf: Csillag Richárd

Szponzoraink

Balra nyil Jobbra nyil